Nya forskningsrön kan göra botemedel mot eksem möjligt
Av Charlotta Holding den 01.11.2017
De flesta eksem idag är kroniska vilket innebär att man kan behandla symptomen men inte helt bota sjukdomen. Nu tros dock forskare ha kommit en bit på vägen till ett botemedel.
För att helt kunna bota eksem måste man veta vad det beror på. Detta har hittills varit något som varit oklart. Nu har dock forskare kommit fram till en teori om vad som felar i huden för att eksem ska uppstå. Det betyder också att man kan börja jobba på ett botemedel.
I samarbete med läkemedelsföretaget GSK Stiefel har forskare vid Newcastle University i England kunnat komma fram till vad exakt i huden det är som gör att eksem uppkommer. Så många som 30 procent av alla barn och 3 procent av de vuxna i världen har någon form av eksem, något som gör att ett botemedel för denna annars kroniska åkomma är välkommet.
Det har länge varit känt att eksem är kopplat till en brist av proteinet filaggrin i huden. Exakt hur det har gått till när man utvecklat eksem har man dock inte känt till förrän nu. Filaggrins främsta uppgift är att bilda hudceller och bidra till hudens barriärfunktion. Har man en genetisk mutation kan man dock lida brist på proteinet.
Det forskarna nu kommit fram till är svaret på vad som händer i huden mer exakt vid brist. Genom att undersöka konstgjord hud som saknade filaggrin kunde man se att viktiga proteiner och cellprocesser blev förändrade, något som i sin tur orsakar att huden blir röd och fjällade.
Eftersom man då kunde se exakt vilka proteiner som blev förändrade vid fliggarinbrist, något man inte vetat förut, har man också kommit närmare ett botemedel mot eksem.
Publicerad: 01.11.2017
Uppdaterad: 15.11.2017
Skribent: Charlotta Holding
Källa: Illustrerad vetenskap